tisdag 1 juni 2010

Ship to Gaza

har hela dagen i går suttit i en debatt om Ship to Gaza.
hur Israel bordade ett fartyg på internationellt vatten och öppnade eld. Nyheterna är många och vinklade. Israel påstår att aktivisterna ombord var beväpnade och öppnade eld så fort soldaterna kommit ombord på fatygen. Andra menar att Israel var dom som öppnade eld först.
Av dom bilderna som finns från fartygen visar många att aktivisterna attackerade soldaterna med trä påkar, järnrör och sten (kan ju fundera vart stenarna kom ifrån)
Även om Israel begick ett brott att borda ett fartyg ute på medelhavet så finns det överhuvudtaget ingen anledning för aktivsterna att attackera. Träpåk eller handelsvapen? Spelar det någon roll? Ett liv kan tas med dom båda. Om någon attackerat mig med en träpåk hade jag förmodligen skjutit. På ett fartyg där gömställerna är få och man som soldat är ganska utsatt så är det inte konstigt att vapen började avfyras. Många pratar om lynchning av soldater.
Vad jag kan se så är det precis det som hände.

Även om Israel var dom som gjorde fel från början så ska inte ett fartyg som kommer ifred vara lastade med vapen.

Tänk om det Israel säger är sant. Att aktivisterna började med våldet. Israelisk militär har gjort klart sedan länge att kastar du sten mot dom så öppnar dom eld.

Undrar om fartygen ens var menade att nå Gaza med sin last. Eller om detta var det som var planerat hela tiden. fartygen har ändå medelat att dom inte kommer låta sig bordas.

Kan ju undra vad deras last då innehöll. Israel har fortfarande kontroll över Gaza och måste få kontrollera vad som förs in. Båten hade lika gärna kunnat vara lastad med vapen som sedan skulle användas mot Israel.

Anser ändå att den värsta kränkningen är att turkiet stod bakom ett av fartygen. Ett av dom fartyg som kämpade mest mot israel. Detta kan ses som en krigshandling.

Har då inte Israel rätt att försvara sig trots att fartygen påstår sig komma med hjälp till Gaza?
Vilken hjälp sen då. Eldrivna rullstolar fanns med i lasten. känns ju som människorna i Gaza behöver mat och vatten i första hand.

Israel må ha gjort bort sig. Men turkiet och organisationen ship to gaza är värre.
Dom har visat att dom inte kommer i fred och förmodligen saboterat alla chanser att någonsin kunna föra in hjälp till Gaza.

Vad gjorde svenskarna ombord? Kaxiga svenskar som aldrig har sett insidan av en bunker. Som tror att en granat är ett äpple och en sovsäck är till för camping i skogen.
Svenskar tror att man kan lösa det mesta i världen genom att prata och att alla är bröder.
Helt fel folk på fel plats.

Israel kommer nu utvisa svenskarna. Jag kommer itne ta emot dom med öppna armar på arlanda. kommer snarare skratta åt deras tafatta försök att göra skillnad.

Sen undrar jag varför man kallas rasist bara för att man står på Israels sida. Det ordet kommer alltid upp. Ska jag nu börja kalla alla som pratar till palestinas fördel för anti-semiter eller nazister. Det är verkligen att använda fel ord.
Men om man håller på Israel så är man rasist. Intressant det där.
Eller är det så att personerna med dessa uttal inte har något mer att komma med?

Inga kommentarer: